Sparta hnije zevnitř

28. 08. 2017 15:48:27
Před měsícem jsem mírnil hysterii po vypadnutí Sparty z Evropské ligy. Jenže po srpnových výkonech dochází i mně trpělivost. Tragický výkon v Brně ukázal, že ve Spartě je něco špatně – nejen v této sezoně, ale už hodně dlouho!

Už před čtyřmi lety jsem napsal blog s názvem Je něco shnilého v království sparťanském, shodou náhod tehdy v závěru sezony 2013/2014 Sparta odchodila zápas také v Brně. Se Zbrojovkou tehdy prohrála (2:3, ve 49. minutě už prohrávala 0:3) a přišla o šanci na titul.

V sobotu stejně jako tehdy Sparta v Brně, kde jí téměř každý člověk doslova nenávidí, nastoupila úplně v klidu jako k nějakému přátelskému utkání. Sparta se v posledních letech nesnaží soupeře zničit, Sparta si to prostě jde jentak odehrát. Za ty uplynulé čtyři sezony letenský tým předvedl podobně trapný výkon hned několikrát, a to i v těch nejvypjatějších zápasech. Namátko vyberu utkání v Plzni na podzim 2014 – Viktoria hrála od 41. minuty bez vyloučeného Procházky, přesto domácí šli do vedení 2:0 a Sparta korigovala až v nastaveném čase ze své první střely na bránu v zápase. Podobně neaktivně si Sparta počínala i na podzim 2015 v derby na Slavii a prohrála 0:1.

Na tyto zápasy jsem si vzpomněl při sledování sobotního mače v Brně, protože Sparta v nich nepochopitelně téměř nesprintovala, neútočila a ani důsledně nebránila. A takových zápasů za poslední roky v podání Sparty bylo ještě více. Takže se ptám, jak je možné, že sparťané takhle opakovaně přistoupí k důležitým vyhecovaným bitvám? A nic se jim nestane...?

Sparta jako klub už roky působí zkaženým dojmem, kde netáhnou všichni za jeden provaz a kde různé postavičky mají vzhledem ke svému postavení neadekvátně velký vliv na chod A mužstva. Třeba Davidu Holoubkovi udělal velkou neplechu v týmu masér (!!!) Stránský.

Posily nemůžou za dlouhodobé problémy

Letošní mdlý vstup do sezony se často shazuje na nových 11 zahraničních posil a trenéra Stramaccioniho. Jenže třeba v základní sestavě v Brně nastoupili jen tři mezinárodní posily! K nim připočtěme ještě na jaře zraněného Hovorku, ale dalších sedm „starousedlíků“ předvedlo další z mizerných výkonů, kterými se prezentovali po většinu minulé sezony. Takže za tohle letošní přestupový boom přece nemůže. Proč lidé v klubu hráčům dovolí opakovaně odevzdaný přístup k zápasům, stále nechápu. Spíše se dlouhodobě zdá, že se okolo hráčů pouze našlapuje po špičkách a plácá po ramenou.

Křetínského volba

Bouchnout do stolu musí majitel klubu Daniel Křetínský, je to jen na něm. Pokud si chce obhájit své rozhodnutí, kdy dal obrovskou důvěru Stramaccionimu, musí se za něj postavit před primadonami v kabině. Křetínský musí vletět do šatny a apelovat na hráče stylem jako Silvio Berlusconi v 80. letech v AC Milán. Tehdejšímu kádru nevonil styl nového trenéra Arriga Sacchiho a výsledky v úvodu sezony podle toho vypadaly. Mezi hráče tak přišel majitel Berlusconi a řekl jim: „Vězte, že trenér tu zůstane i v případě dalších porážek. O vás si tak jistý už nejsem.“

Italský trenér sice už i ve mně vzbuzuje některými tahy rozporuplné pocity, ale za posledních deset let se ve Spartě vystřídalo tolik trenérů s různými styly a byly z toho pouhé dva tituly. Sparta by si tak hlavně měla rozebrat dlouhodobou mizérii trochu komplexně a začít se léčit zevnitř. Ať tady zas za čtyři roky nemusím psát blog po odevzdaném výkonu v Brně.

PS: Kauza Frýdek by si zasloužila zvláštní kapitolu, ale vzhledem k tématu tohoto blogu chci díky tomu upozornit na další věc - je to jen další z trucujících hráčů v poslední době. Loňská kauza s Konatém hlavně úplně zakryla, proč se minulé léto ze Sparty zničehonic vypařil Kehinde Fatai, který přitom pravidelně nastupoval...Něco mu ve sparťanském zkaženém prostředí muselo asi hodně vadit.

Autor: Petr Tomášek | pondělí 28.8.2017 15:48 | karma článku: 21.64 | přečteno: 1149x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1095

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...