Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč opravdu milujeme Jaromíra Jágra

Včera na webu reflex.cz vyšel článek o tom, proč milujeme Jaromíra Jágra. Můžeme se zde o českém nejlepším hokejistovi dočíst spoustu známých, otřepaných faktů, jak se Jágr rozbrečel, když byl prvně na zimním stadionu. Že nepije alkohol, věří v Boha, v UFO, a tak dále. Ale pravé důvody naší „lásky“ k číslu 68 vidím jinde.

Hraje hokej a ne fotbal

Lední hokej a fotbal jsou jednoznačně nejpopulárnějšími sporty u nás. Jágr má tu výhodu, že hraje hokej, v němž národní tým za posledních dvacet let dosáhl na spoustu úspěchů. Hokejisté mají pět šancí na úspěch (4x MS, 1x ZOH) za čtyři roky, fotbalisté jen jednu (MS/EURO) za dva roky a to se nejdřív musí na závěrečný turnaj kvalifikovat.

Právě dva fotbalisté Pavel Nedvěd a Petr Čech by možná měli potenciál vyrovnat se Jágrovo oblíbenosti.

Jenže fotbalisté v rámci české reprezentace žádný turnaj nevyhráli. V roce 1996 sice byli velmi populární po zisku stříbra na Euru v Anglii, jenže už o rok později přišla zpackaná kvalifikace, z níž se nedostali na MS ve Francii. Po výpadku ve skupině na Euru 2000 přišlo fiasko s Belgií v baráži o MS 2002. Pod tímhle neúspěchem se podepsal i Nedvěd, který se nechal vyloučit. V roce 2003 sice Nedvěd získal Zlatý míč pro nejlepšího hráče v Evropě, ale stejně se netěšil takové podpoře veřejnosti. Nedvěd se totiž netajil svojí láskou k Itálii, dosud se mu přezdívá „Grande Paolo“, čímž nemůže konkurovat „našemu Jardovi“, který v Čechách tráví každé léto.

Petr Čech je už devět sezón brankářem Chelsea, kde pravidelně podává výborné výkony. Jenže po faulu Aarona Hunta musí chytat v helmě. A právě v helmě udělal dvě chyby na Euru 2008 v zápase s Tureckem, které nás stály postup ze skupiny. Čechovi od té doby spousta fanoušků neřekne jinak než „tankista“ a jeho výkony (vítěz Ligy Mistrů a Evropské ligy) nejsou patřičně doceňovány.

Ani s Jágrem česká reprezentace pokaždé nevyhraje, jenže Jarda v devíti z 10 zápasů patří k našim nejlepším hráčům. A i když se mu nedaří, tak při každém jeho střídání, český fanoušek očekává, že by se to mohlo zlomit.

Nagano

Jágr nebyl vždycky národním miláčkem. V létě 1996 byl u největšího propadáku v české hokejové historii. Češi vyhořeli ve Světovém poháru, když prohráli ve všech třech zápasech včetně debaklu s Německem 7:1. Po prohře se Švédy 0:3 v Praze diváci zasypali led odpadky a nemohli hokejistům přijít na jméno. Vlna nevole se snesla i na největší hvězdu týmu, která si před turnajem vynutila úlevy z přípravy. „Potřebovali to na někoho hodit, tak prostě ukázali na mě,“ vztekal se Jágr.

Jenže už za necelé dva roky v únoru 1998 přišel největší český sportovní úspěch všech dob – zlato z Olympijských her v Naganu. Toto prvenství je ceněné nejen proto, že šlo o první turnaj, kde mohli hrát ti nejlepší z nejlepších. Příběh Nagana je totiž skoro pohádkový. Umocnilo ho, že se hrálo v nehokejovém Japonsku, na zápasy se v Čechách vstávalo brzy ráno, koukalo se hromadně ve škole. Přímý přenos z finále proti Rusku je a dlouho bude nejsledovanějším pořadem historie (přes 4 miliony diváků). Začala zde tradice sledování hokejových bojů o medaile na Staroměstském náměstí. Zážitek z oslav umocnil přímý přenos z triumfálního návratu včetně návštěvy prezidenta Havla a legendární tiskové konference.

Hlavními hrdiny týmu z Nagana byli Jágr a Dominik Hašek. Brankář, původem z Pardubic, byl v té době ještě o trochu oblíbenější než kladenský útočník, ale extrémní popularita vydržela jen Jágrovi. Hašek žádný úspěch v reprezentačním dresu už nepřidal a uškodila mu aféra s napadením protihráče při in-line hokeji.

Propagace hokeje

Jágr toho pro propagaci jeho milovaného sportu dělal a dělá spoustu. Na přelomu Milénia o prázdninách objížděl česká města s Jágr teamem. Hokejovými exhibicemi bavil diváky i sebe. Sám jsem ho osobně zažil v Táboře, dokonce mi podepsal kartičku. K popularitě vám dost pomůže, když vás lidi mohou vidět na vlastní oči z bezprostřední blízkosti.

Při výluce v NHL v roce 2004/2005 odehrál alespoň část sezony v dresu Kladna, aby pomohl mateřskému klubu. Ale protože v Extralize dominoval a ještě nebyl z nejstarších, tak v průběhu sezony odešel za větší výzvou do ruského Omsku.

Když začal kladenský hokejový klub skomírat, sáhl Jágr do vlastní kapsy a klub koupil. V roce 2012 přišla další výluka a za kladenské Rytíře odehrál všechny možné zápasy. Navíc do týmu přivábil další kladenské odchovance, s nimiž vyprodávali pražskou O2 arenu, kam Jágr přestěhoval několik domácích zápasů Kladna. Jedním z hlavních důvodů byl větší příval peněz pro skomírající klub, ale zároveň Jágr prostě chtěl nabídnout předváděný krásný hokej největšímu možnému počtu lidí.

Práce s médii

Stand-up komik Daniel Čech si v jednom ze svých vystoupení oblékne dres s číslem 68 a paroduje rozhovor novináře s hokejistou. Scénka plná obvyklých, nic neříkajících odpovědí sportovců, je vtipná (tak určitě), ale má jedinou chybu, že si v ní Čech utahuje z Jágra.

Právě Jágr se v každém rozhovoru snaží říct něco smysluplného. Když už se mu to nedaří, tak aspoň vymyslí vtipnou odpověď. Na Youtube jsou rozhovory s Jágrem, když se v létě vrátil do Čech a bylo mu 21 a 22 let. Už v takovém relativně mladém věku to měl v hlavě srovnané, což třeba o většině českých fotbalistů nemůžete tvrdit. Jágr tehdy například odpověděl na dotaz, jak těžké pro něj bylo odejít z Čech do Ameriky, takto: „Co pro mě, já jsem měl jen hrát hokej za slušné peníze. Daleko horší to muselo být pro ty lidi, kteří před rokem 1989 od nás emigrovali a v Americe neměli nic jistého. Navíc tady museli nechat rodinu.“

Od té doby, kdy přerušil kariéru v NHL a odešel (znovu) do Omsku, jsou rozhovory s Jágrem ještě na vyšší úrovni. Jágr přemýšlí trochu jinak než ostatní nejen o hokeji, ale také o životě. Odzbrojující je ale hlavně jeho smysl pro humor, v čemž vidím další pilíř jeho popularity. Smích je nakažlivý a lidé si snadno zamilují člověka, který toho spoustu dokázal, ale sám se nebere tak vážně.

V poslední době zas Jágr posílil svojí fanouškovskou základnu působením na sociálních sítích. I na Facebooku je tak „jedním z nás“. Tím, že zde čas od času sdílí svoje pocity a názory, se zase otevírá a přibližuje fanouškům. Podobně aktivní na sociální síti je možná Tomáš Berdych, který by také měl potenciál dosáhnout velké oblíbenosti u českého diváka. Jenže Berdych ještě nikdy nevyhrál Grand Slam a občas působí trochu namyšleným dojmem.

I Jágr měl své mouchy. Prohrál několik milionů v kasinech. Jezdil hodně rychle autem, nevyšlo mu angažmá ve Washingtonu, neuspěl s reprezentací na ZOH, na několika MS, ale všechny jeho chyby z něj dělají člověka. Jeho mírným škraloupem u fanoušků zůstává jen to, že ještě nezaložil rodinu. Tu by našemu Jardovi všichni přáli…hlavně proto, abychom se dočkali jeho nástupce, kterého bychom opět mohli milovat.

Autor: Petr Tomášek | čtvrtek 22.5.2014 8:47 | karma článku: 38,55 | přečteno: 5473x
  • Další články autora

Petr Tomášek

Proč byste měli vidět film o Martinu Haškovi st.?

Natočili jsme dokumentární film o fotbalovém trenérovi Martinu Haškovi s názvem HAŠAN (ten trenér). Proč byste tento film měli vidět? Napadá mě hned několik důvodů.

22.4.2020 v 11:34 | Karma: 3,71 | Přečteno: 157x | Diskuse| Sport

Petr Tomášek

Kanadská noc v Ostravě

V neděli jsem vyrazil do Ostravy na finále MS juniorů v hokeji. A asi proto, že jsem byl i s cestou 18 hodin úplně sám, mám potřebu se s vámi podělit o mé zážitky.

7.1.2020 v 17:09 | Karma: 19,34 | Přečteno: 669x | Diskuse| Sport

Petr Tomášek

Sparta hnije zevnitř

Před měsícem jsem mírnil hysterii po vypadnutí Sparty z Evropské ligy. Jenže po srpnových výkonech dochází i mně trpělivost. Tragický výkon v Brně ukázal, že ve Spartě je něco špatně – nejen v této sezoně, ale už hodně dlouho!

28.8.2017 v 15:48 | Karma: 21,64 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Sport

Petr Tomášek

Sparta? Počkejte s tou hysterií

Velký letní třesk ve Spartě si zatím vybírá svou daň v podobě mizerných výkonů v prvních dvou zápasech nové sezony. V PRVNÍCH DVOU zápasech! A ze všech stran už vylézají kritici.

1.8.2017 v 14:59 | Karma: 13,66 | Přečteno: 695x | Diskuse| Sport

Petr Tomášek

V čem při námraze selhal pražský Dopravní podnik

Nepříjemná námraza od včera komplikuje životy lidem po celé republice. Mně ho zkomplikovala v Praze. Chápu, že chmury počasí přišly v takovém rozsahu, že zasáhly téměř celou tramvajovou síť, která přestala fungovat. Chápu, že včera nešlo hned sehnat a nasadit náhradní autobusy. Ale absolutně nechápu, proč pražský Dopravní podnik selhal v informování svých cestujících o nastalé situaci!

2.12.2014 v 12:25 | Karma: 10,40 | Přečteno: 963x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1095x

Seznam rubrik