Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naši sportovci mají problém s psychikou

V uplynulých dnech tři české reprezentační výběry ukázaly tradiční slabinu našeho sportu – psychická připravenost. Fotbalisty zaskočí inkasovaná branka (s Arménií) natolik, že na půl hodiny přestanou hrát. Basketbalisté sahají po životním úspěchu, ale tragickými trestnými hody o šanci na postup přijdou. Volejbalistky vládnou na palubovce, ale prohrají de facto vyhraný zápas...

A jsme zas na kolenou

Je náhoda, že tyto tři mentální výbuchy dělilo jen několik hodin či dnů, ale společný jmenovatel – psychický problém – náhoda není. Myslím, že s psychickou připraveností má problém většina českých vrcholových sportovců (jsou i výjimky jako Jágr, Špotáková). Dá se předpokládat, že naši profesionálové mají fyzicky natrénováno podobně jako reprezentanti jiných zemí. Ale sportovní úspěchy souvisí i se zdravou sebedůvěrou a psychickou nezlomností.

Ad fotbal: Trenér pražské Sparty Vítězslav Lavička se nedávno nechal slyšet, že jeho svěřenci při hře na tréninku zvládnou bez větších potíží obejít hráče jeden na jednoho za pomoci různých kliček, jenže při zápase se hráči bojí chyby, a tak se o přejití soupeře ani nepokusí. Česká reprezentace byla v Itálii jasné horším týmem, ale ani po vstřelené brance jsem na hráčích či trenérovi neviděl, že by vůbec uvěřili v naději na zisk tří bodů. Spíše jsme „čekali na smrt“. Po dvou inkasovaných gólech jsme ani nezkusili hrát vabank. Rozdílné myšlení v úterý ukázala například Bosna a Hercegovina, která v poločase prohrávala na Slovensku 0:1. Ve druhé půli Bosna hrála se čtyřmi hráči v útoku a po vyrovnání nadále útočila, což jí přineslo i kýžený gól na 2:1. Síla Itálie se samozřejmě nedá srovnávat se Slovenskem, ale bosenská sebedůvěra s naší ano.

Ad basketbal:

Naši Lvi předváděli na ME vynikající basketbal založený na důsledné defenzivě a rychlém přechodu do útoku. Slabinou však byla střelba ze střední i větší vzdálenosti a tristní úspěšnost trestných hodů. Důvod špatné střelby byl jasně v hlavách našich hráčů, kteří si prostě nevěřili. Bartoňova vítězná trojka proti Polsku byla sladkou výjimkou. Každému musí být jasné, že Jan Veselý není tak špatný střelec, jak to při jeho šestkách na ME i v NBA vypadá. Na tréninku jistě dává alespoň 9 z 10, ale při zápase přijde na čáru trestného hodu a už ví, že to zase bude průšvih.

Ad volejbal: Ztratit velký náskok (19:13), není ve vrcholovém volejbale tak ojedinělá situace, důležité však je, jak se s tím dokáže družstvo vyrovnat. Naše reprezentantky to bohužel nedokázaly. Ačkoli stále vedly 2:1 na sety a byly lepší ve většině činností, tak hlavně svými chybami nabídly Francii další dva sety. Chyba je v tom, že místo aby si včas uvědomily, že jsou prostě lepší, tak přišel strach z neúspěchu.

K těmto třem sportům však můžeme přidat i další odvětví, například tenis – Tomáš Berdych je už několik let těsně pod úplnou světovou špičkou, jenže mu k jejímu dostižení schází mentální síla, víra v sebe sama. O labilitě českých tenistek skoro není třeba psát. Pokud podávají proti setbolu či mečbolu soupeřky, můžete si většinou vsadit, že přijde dvojchyba...

Je třeba si začít více věřit, nebát se a dávat si ty nejvyšší cíle! Zatím je české prostředí nastavené tak, že pokud to někdo udělá (viz. Jaromír Jágr: Chceme titul), tak jsme zaskočeni. Přitom by to mělo být přirozené. Jenže typičtější pro český sport je např. prohlášení trenéra Frýdku-Místku Milana Duhana, jehož tým po šesti kolech vedl Fotbalovou národní ligu – „Našim cílem je záchrana.“

Autor: Petr Tomášek | středa 11.9.2013 14:12 | karma článku: 15,92 | přečteno: 898x
  • Další články autora

Petr Tomášek

Proč byste měli vidět film o Martinu Haškovi st.?

Natočili jsme dokumentární film o fotbalovém trenérovi Martinu Haškovi s názvem HAŠAN (ten trenér). Proč byste tento film měli vidět? Napadá mě hned několik důvodů.

22.4.2020 v 11:34 | Karma: 3,71 | Přečteno: 157x | Diskuse| Sport

Petr Tomášek

Kanadská noc v Ostravě

V neděli jsem vyrazil do Ostravy na finále MS juniorů v hokeji. A asi proto, že jsem byl i s cestou 18 hodin úplně sám, mám potřebu se s vámi podělit o mé zážitky.

7.1.2020 v 17:09 | Karma: 19,34 | Přečteno: 669x | Diskuse| Sport

Petr Tomášek

Sparta hnije zevnitř

Před měsícem jsem mírnil hysterii po vypadnutí Sparty z Evropské ligy. Jenže po srpnových výkonech dochází i mně trpělivost. Tragický výkon v Brně ukázal, že ve Spartě je něco špatně – nejen v této sezoně, ale už hodně dlouho!

28.8.2017 v 15:48 | Karma: 21,64 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Sport

Petr Tomášek

Sparta? Počkejte s tou hysterií

Velký letní třesk ve Spartě si zatím vybírá svou daň v podobě mizerných výkonů v prvních dvou zápasech nové sezony. V PRVNÍCH DVOU zápasech! A ze všech stran už vylézají kritici.

1.8.2017 v 14:59 | Karma: 13,66 | Přečteno: 695x | Diskuse| Sport

Petr Tomášek

V čem při námraze selhal pražský Dopravní podnik

Nepříjemná námraza od včera komplikuje životy lidem po celé republice. Mně ho zkomplikovala v Praze. Chápu, že chmury počasí přišly v takovém rozsahu, že zasáhly téměř celou tramvajovou síť, která přestala fungovat. Chápu, že včera nešlo hned sehnat a nasadit náhradní autobusy. Ale absolutně nechápu, proč pražský Dopravní podnik selhal v informování svých cestujících o nastalé situaci!

2.12.2014 v 12:25 | Karma: 10,40 | Přečteno: 963x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1095x

Seznam rubrik